Fındık dünya üzerinde 36-41° enlemlerinde yetişebilen ve kendine özgü iklime ihtiyaç duyan bir bitkidir. Kıyılardan en çok 30 km içerlerde ve yüksekliği 750-1800 m’yi geçmeyen yerlerde yetiştirilir. Fındık ülkemizde çoğunlukla Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Ordu, Giresun, Trabzon fındık yetiştiriciliği yapılan başlıca illerimizdir. Bunların dışında Karadeniz Bölgesi İlleri, Kocaeli ve Sakarya’da da fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Yaklaşık 5000 yıllık geçmişi bulunan fındık, Karadeniz’de 2500 yıldır yetişmektedir. Köklü bir geçmişi bulunan fındığın dünyadaki üretimi 835 bin tondur. Türkiye 675 bin tonluk üretimle ilk sırada yer almaktadır.
Fındık, dünyada oldukça geniş bir alanda yetişebilmesine rağmen ekonomik olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı ülke sayısı oldukça sınırlıdır. Fındığın ekonomik anlamda en çok üretiminin yapıldığı ülkelerin başında Türkiye bulunmakta ve bunu İtalya, İspanya ve Yunanistan izlemektedir. Türkiye bu ülkeler arasında büyük bir farkla üretici ve ihracatçı ülkeler arasında ilk sırayı almaktadır. Dünya fındık üretiminin %74’ü ve fındık ihracatının %87’si ülkemiz tarafından gerçekleştirilmektedir. İç tüketimimiz ise üretimimizin %8-10’u kadardır.Yurdumuzda tüketilen fındığın %80’i çikolata endüstrisinde, %15’i bisküvi, şekerleme ve pastacılık endüstrinde, %5’i ise herhangi bir endüstriyel işlem görmeksizin tüketilmektedir.
Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının geliştirilmesinde temel hedeflerden biri, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasıdır. Sağlık hizmetlerinin etkinliğinin artırılması ile birlikte bireysel diyet ve sağlık uygulamalarının düzeltilmesi, önlenebilir hastalıkları, sakatlıkları ve erken ölümleri azaltmaktadır.
Fındık içerdiği yağ ve doymamış yağ asitleri, protein, karbonhidrat, vitaminler, mineraller, diyet lif sayesinde insan beslenmesi ve sağlığı açısından oldukça önemli et grubu yiyeceklerin içine girebilen bir yağlı tohumdur. Bileşiminde kolesterol yoktur. Antioksidan özelliği olan E vitaminini içerir. Kanser riskini azaltan besinler grubunda yer alır.
FINDIK ÜRÜNLERİ VE DEĞERLENDİRME ŞEKİLLERİ
Fındık çıtlatıldıktan sonra tuzlanıp kavrularak çerez, iç fındık ise tabii şekliyle veya beyazlatılmış, kavrulmuş, dilinmiş, kıyılmış, un, püre veya ezme haline getirilmiş fındık ürünleri olarak piyasaya sunulmaktadır. Bu ürünler sütlü, meyveli, sebzeli tatlılarda, aşurelerde, kek, bisküvi ve pastalarda, dondurmada, şekerlemelerde, çikolatalarda, nuga, draje ve helva üretiminde, tavuk, balık, sebze, erişte, makarna gibi ürünlerde sos olarak, kokteyl ve kanepelerde, ayrıca ekmek üzerine sürülerek kahvaltılarda, peynir ezmelerinde, şurup üretiminde, buğday ve çavdar ununa katılarak ekmek üretiminde, aroma sağlayıcı olarak yoğurtlarda kullanılmaktadır.
Kırık, ezik, vurgunlu iç fındıklar yemeklik fındık yağı olarak; çürük,gizli çürük, limonlaşmış fındıklar kozmetik ve sabun sanayisinde; gliserin ve stearin üretiminde; bozuk fındıklardan elde edilen yağlar boya endüstrisinde ve hassas aletlerin yağlanmasında; yağı ayrıldıktan sonra arta kalan küspe pasta üretiminde, kümes ve süt hayvanları besisinde, iç fındığın etrafını saran ve kavrulmayla uzaklaştırılan kabuk ise hayvan yemlerinde kullanılır.